Sunday, April 8, 2018

Esimene nädalavahetus

Olen unustanud mainida ja kirjeldada linnakest kus elame. Tegemist on Haapsaluga vägagi sarnase väikese linnaga nimega Westport (https://en.wikipedia.org/wiki/Westport,_County_Mayo). Nimi märgib ära selle asukoha läänerannikul. Tegemist on ühtedest esimese planeeritud linnaga Iirimaal (1780. aastal). Linn on neljatunnise rongisõidu kaugusel Dublinist ning on populaarne turistide sihtkohaks. Külastatavaimad objektid on Westporti maja (umbes nagu meil on mõisad) ning püha St. Patricku mägi (https://en.wikipedia.org/wiki/Croagh_Patrick).
Kuna laupäeva hommik osutus eriti kauniks ning ilmateade oli päikesliselt optimistlik ka pealelõunal, siis otsustasime esimesel vabal päeval teravatipulist püha Patricku mäge vallutada. Mägi asub veidi linnast eemal (10 km) ning jalamile jõudmiseks kasutame pöidlaküüdi abi. Meid võttis peale šotlasest vanaproua, kes oli väga lahke ning jõudis selle lühikese teekonna vältel teha kokkuvõtte oma perekonnast, kirjeldada erinevaid ohtusid mäkke minekul ning anda soovitusi järgnevateks sihtkohtadeks (soovitas minna Westporti lähedal asuvatele saartele). Samuti pakkus ta oma kuuris olevaid jalutuskeppe, mis pidid kasuks olema rännakul mäkke ja tagasi (nii ka oli).
Jalamile jõudes tundus mäetipp nii hoomamatult kõrgel ja kaugel ning me polnud kindlad, et oleme vallutamiseks suutelised. Kuna aga rajale olid minemas nii lastega peresid kui ka pensionäre, siis mõtlesime, et kui raske see ikka saab olla. Eksisime rängalt. Kaks tundi järsku ja vahelduva pinnasega tõusu ning poolteist tundi allatulekuks - pole vist kunagi midagi nii rasket oma elus teinud. Samal ajal kui rajal suremas olime, lippasid pensionärid ja lapsed  meist lendleva kergusega mööda. Aga alla ka ei tahtnud anda. Kogu tõusu vältel ja tipus saime ümbritsevale avanevate vaadete peale ahhetada. Püha Patrick olevat sama rännaku teinud paljajalu, samamoodi toimisid ka mõned palveränduritest. Alla jõudes polnud jalgadest midagi eriti järgi - need tudisesid  ja olid pehmed nagu makaronid.
Pühapäeval külastasime Westport house'i (https://en.wikipedia.org/wiki/Westport_House). Hoone on aastasadu olnud ühe perekonna käes ning kogu selle aja jooksul on sinna kogunenud üksjagu väga kaunist mööblit. Enamus mööblist oli tehtud Inglismaal, kuid üksik mööblitükk oli valmistatud Dublinis mõisa enda territooriumilt pärinevast puidust. Muuseumi töötajad olid väga lahked ning lubasid meil üle takistavate nööride astuda, et saaksime lähemalt detaile pildistada. Maja ümbritseb kaunis park lammastega, mis on linnast eraldatud kõrge kivimüüriga kuid on päevasel ajal kõigile avatud. Laste rõõmuks on pargis palju lõbustusi ja atraktsioone. Maja müüdi aasta eest ning uutel omanikel on suured plaanid hoone ning kogu territooriumi korrastamiseks.

1 comment:

  1. Lamedalt maalt pärit inimestele on väike küngaski ettevõtmine. Vägev, et ära käisite!!

    ReplyDelete